Вести

ПОГОЛЕМ ПОТТИК НА ЕЛЕКТРОМОБИЛНОСТА

Во знак на одбележување на Европската недела на мобилност, Општина Карпош се приклучи на настанот „Електромобилност 2.0“, кој се одржа на платото на ФЕИТ и Машинскиот факултет, во организација на здружението „Електромобилност“. Граѓаните можеа да ја видат изложбата на електрични и хибридни возила и други алтернативни превозни средства. Во рамки на овој настан се одржа и панел дискусија за поттикнување на електромобилноста, на која еден од говорниците беше и градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев.

18.09.2019 14:43:07

ВРАБОТЕНИ ВО ОПШТИНА КАРПОШ СЕ ОБУЧЕНИ СПАСУВАЧИ НА ОТВОРЕНИ ВОДИ

Во периодот од 30.август до 4.септември 2019 година, во Центарот за обука „ Солферино “ во Струга се реализираше курсот за обука на спасители на отворени води и реки на кој учествуваа вработени административци од Карпош кои се и дел од тимот на просторната единица за заштита и спасување. Оваа обука е на барање на Општина Карпош до Црвениот крст на Град Скопје, а во согласност со годишните планирани активности за обука на спасители на вода. Од пријавените вкупно девет кандидати, седуммина ги исполнија условите за стекнување на лиценца-спасител, и што е исто така важно, во текот на обуката, ниту еден од учесниците на курсот не се откажа. Според програмата за работа, наставните и практичните методски единици се одржуваа во согласност со временските можности и обврските на инструкторскиот тим и пријавените кандидати, на почетокот со теоретските, па потоа и со практичните наставни единици.

18.09.2019 14:33:31

ПРОМОЦИЈА НА ЕЛЕКТРОМОБИЛНОСТ

Денеска , среда, 18. Септември., 2019 година, во комплексот на Техничките факултети ( факултет за електротехника и информациски технологии и машинскиот факултет- ул. Руѓер Бошковиќ во Карпош 2), ќе се одржи настанот „ Електромобилност 2 “. На настанот кој ќе трае од 10:00 до 13:00 часот, ќе се одржи промоција на електромобилноста и панел дискусија.

18.09.2019 09:52:08

ПОСТАВЕНО ПРВОТО „СОЛАРНО ДРВО“ ВО КАРПОШ

На кејот на реката Вардар, во непосредна близина на „ Алпинистичката карпа“, е поставено првото „соларно дрво“ во Карпош. Станува збор за инсталација преку која, со обновлива енергија, граѓаните ќе можат да ги полнат своите електронски апарти, односно своите мобилни телефони, лаптопи, таблети и електрични тротинети. Оваа инвестија Општина Карпош ја овозможи преку Германското здружение за меѓународна соработка ( GIZ) .

17.09.2019 12:47:13

КАРПОШ СЕ ПРИКЛУЧУВА КОН НЕДЕЛАТА НА УРБАНА МОБИЛНОСТ

Општина Карпош се приклучува кон неделата на урбана мобилност. Преку низа на активности, граѓаните ќе се поттикнат да користат алтернативни превозни средства, да бидат совесни учесници во сообраќајот, да ја почитуваат поставената сигнализација, со цел да се овозможи безбедно движење за сите засегнати страни. Утре, од 11:00 часот, на Кејот на Вардар (кај вештачката карпа), претставници од Одделението за енергетска ефикасност ќе ја примат донацијата на опрема: соларно дрво, електрични полначи и електрични тротинети.

16.09.2019 14:33:01

СО „ ЛЕТАМЕ ВО ВСЕЛЕНАТА“ ОСНОВЦИТЕ ОД „ ЛАЗО ТРПОВСКИ“ НАГРАДЕНИ ВО БЕРЛИН

Основците од ООУ „ Лазо Трповски“ освоија награда на Меѓународниот училишен натпревар за воздушен и вселенски сообраќај 2019 -та, кој , традиционално се одржува во главниот град на СР Германија, Берлин. Четвртоодделенците од ова карпошово училиште, ја освоија наградата со заеднички проект „ Летаме во вселената “, кој беше координиран од тројца наставници, кои ја имаа улогата на ментори. Дијана Петроска, Розита Костова и Стефан Симовски, успешно ги обучуваа и ги подготвија учениците од 4 а одделение, каде што нивниот проект, по успешното поминување на прелиминарната фаза од натпреварот влезе во најдобрите десет проекти, а за својот конечен пласман, наградените добија фарма за одгледување пеперутки и соодветни дипломи.

16.09.2019 13:29:27

ГРАДИНКАТА „МАЈСКИ ЦВЕТ“ СЕ ОСЛОБОДУВА ОД АЗБЕСТНИОТ ПОКРИВ

Општина Карпош започна со менување на покривот на детската градинка „Мајски цвет“, објектот на ул. „Римска“, во урбаната заедница Владо Тасевски. Дел од старите азбестни табли се заменети со нова кровна површина, со цел да се подобрат условите во кои се згрижени најмладите, да се заштити нивното здравје, но и да се придонесе во заштитата на животната средина. Бидејќи се работи етапно, во претстојните денови ќе продолжи замената на целата покривна конструкција.

16.09.2019 13:00:28

КАРПОШАНИ ДОБИВААТ НОВИ ЗЕЛЕНИ ПОВРШИНИ

Во претстојниот период и во текот на 2020 година, Општина Карпош ќе се фокусира на одржување на зелените површини, поставување на системи за наводнување и облагородување на тревниците, во рамки на заштита на животната средина. Денеска, градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев, заедно со директорот на ЈП Паркови и зеленило, Ардијан Муча беа во обиколка на новите зелени површини долж бул. „8 Септември“.

13.09.2019 12:56:16

ИЗВЕСТУВАЊЕ – СЕ РАБОТИ НА РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ СО ЈАВНОТО ОСВЕТЛУВАЊЕ ВО КАРПОШ 1

Ги известуваме сите граѓаните дека поради поголем дефект не работи уличното осветлување на повеќе улици во Карпош 1 (ул. „Гиго Михајловски“, „Руѓер Бошковиќ“, „Даскал Камче“, „Иван Аговски“). Општинските служби за одржување на јавното осветлување работат на отстранување на дефектот. Ви благодариме на разбирањето.

13.09.2019 08:22:24

ПРИЈАВЕТЕ МИРИЗБА/ОГАН НА ОТВОРЕНО

Преку телефонската линија која ја отвори Општина Карпош, 078 – 257 – 640, за пријавување на непријатна миризба/оган на отворено, до овој момент пристигнале повеќе од 400 пријави. Како резултат на отворената телефонска линија, инспекциските служби на Општина Карпош дадоа придонес во локализирање и гасење на пожар на територија на Општина Сарај, во населено место Свиларе, на 05.09.2019 година, како и еден пожар локализиран на Скопска Црна Гора, на 07.09.2019 година.

12.09.2019 13:29:42